Van de rector

 

 

Samen op pad

Deze week ontvingen wij goede berichten uit Tsjechië en New York. Hiernaast een leuke foto van de ontvangst van onze leerlingen in Chotěboř, een plaatsje zo’n 125 kilometer ten Zuid-Oosten van Praag. Ik ben supertrots op onze leerlingen vmbo die het aandurven om samen met onze docenten op pad te gaan en dan ver weg in een gastgezin verblijven. Gelukkig worstelen ook de leerlingen, docenten en gastgezinnen daar met de Engels taal. Dat geeft wat ontspanning en zelfvertrouwen. En dat is precies waar we dit voor doen. Het is ongelofelijk goed om zo’n ervaring op te doen, om je over een drempel heen te zetten en in gesprek te gaan. Daar heb je later zoveel aan. ‘Paspoort voor de toekomst’ zeggen we dan bij Pax.

Als de partnerscholen hier in Druten zijn, valt mij altijd op hoe enthousiast de gastgezinnen zijn. Je proeft dan de Maas en Waalse gastvrijheid. Niemand kijkt angstig rond naar die vreemde gezichten. Er is een gezonde spanning voor het onbekende en iedereen is behoorlijk uitgelaten. En na de eerste kennismaking zet iedereen zijn beste beentje voor en maken we samen grote stappen. Heel mooi!

Terwijl de leerlingen in Tjechië vrijwel dezelfde weersomstandigheden hebben als wij hier Maas en Waal – zonnig en behoorlijk fris -, noteerde de leerlingen in New York deze week 22 graden Celsius! Het is alweer de derde keer dat vwo-leerlingen van het econasium een week in Manhattan doorbrengen. Hier geen gastgezinnen en een druk, vooral zakelijk programma met ondersteuning van de Rabobank ter plekke. Vorige week kregen we ons rapport (‘audit’) van Tilburg University en dat zag er prachtig uit. Onze leerlingen doen het goed en worden uitstekend voorbereid op een latere studie in het hoger onderwijs.

Morgen houden we onze Open Dag van 10.00 – 15.00 uur op alle locaties. Komt u gerust een kijkje nemen, ook als u geen kinderen heeft in groep 7 en 8. De koffie staat klaar!