Nieuws van het decanaat havo/vwo

 

Vwo 3

Op 18 oktober zijn we met vwo 3 leerlingen naar de Technische Universiteit in Eindhoven geweest.

Alle leerlingen hebben daar kennisgemaakt met opleidingen die je op de Technische Universiteit kunt volgen.

De leerlingen zijn ingedeeld in workshops en hebben deze dag twee workshops kunnen volgen. Daarnaast hebben zij een rondleiding gehad.

Ook voor leerlingen die niet technisch zijn aangelegd waren de workshops begrijpelijk opgezet, door studenten die al een aantal jaren studeren aan de TU in Eindhoven.

De bedoeling van deze dag is dat het bezoek een bijdrage heeft kunnen leveren in het ontdekken of een technische studie interessant kan zijn en er zo rekening gehouden moet worden met het kiezen van een profiel en vakken.

 

Vwo 4

De vwo 4 leerlingen hebben op 30 november een introductie van loopbaan oriƫntatie gehad. Zij hebben een eerste opdracht gemaakt, waarin zij gekeken hebben naar de interesse voor een bepaalde sector. Daarnaast hebben zij gezocht naar opleidingen, een planning gemaakt van open dagen en wat opdrachten over kwaliteiten en grondhoudingen.

Deze eerste opdracht kan gezien worden als start van het zoekproces. De mentor zal nu verder de begeleiding van LOB op zich nemen en volgen.

 

Havo 5 en vwo 6

De examenleerlingen zijn actief bezig met het maken van een keuze voor de vervolgopleiding of vervolgstap na het examenjaar.

Er zijn drie soorten aanmeldingsprocedures bij studies:

1. Studies met numerus fixus, aanmelding voor
    15 januari 2017.

De lijst met NF-studies hebben de leerlingen bij de downloads staan van de decaannet.

Bij deze studies wordt er geselecteerd. Iedere studie heeft andere criteria waaraan een leerling moet voldoen. Op de website van de hogeschool of universiteit staan de selectiecriteria vermeld.

Een leerling mag zich voor twee NF-studies aanmelden. Uitzondering daarop is tandheelkunde, geneeskunde, mondzorgkunde en fysiotherapie.

Voor deze studies mag je maar 1x aanmelden, daarnaast mag je wel voor een andere NF-studie aanmelden.

 

2. Studies met een eigen selectie (geen NF-studie)

Verloskunde, Hogere Hotelschool, ALO, kunstacademies, conservatorium.

Op de website van de school is te vinden wanneer er uiterlijk aangemeld moet zijn.

 

3. Studies zonder NF of selectie.

Hier kan een leerling zich wel altijd aanmelden, bij deze studie krijgt de leerling wel een studiekeuzecheck/matching. Je kunt niet afgewezen worden bij deze studies, je kunt alleen een advies krijgen.

Je bent als leerling verplicht om deel te nemen aan een  studiekeuzecheck/matching en volledig af te ronden.

 

In totaal mag je jezelf bij 4 studies aanmelden. Dit kan handig zijn als je het nog niet zeker weet, je hoeft dan pas eind mei/begin juni te beslissen.

Bij meerdere studies aanmelden kost wel veel tijd en inspanning, omdat je bij alle studies acties moet ondernemen. Ofwel voor een selectie ofwel voor de studiekeuzecheck.

Aanmelden via www.studielink.nl

Tijdens de gehele aanmeldperiode is Studielink leidend. De informatie die in Studielink staat, is de stand van zaken op dat moment.