Van de rector

Vrede


De grote klassieke werken zoals de Messiah en het Weihnachts-Oratorium zijn deze dagen en weken alweer veelvuldig te beluisteren en te bekijken in kerken, concertzalen of via radio en televisie. Ik kan uit ervaring zeggen dat het een geweldige belevenis is om daarin mee te zingen of het geheel als dirigent te mogen leiden. Voor mij is er bijna niets mooiers dan dat, overweldigend en ontroerend tegelijk.


Wat dat betreft was de Pax Unplugged avond vorige week donderdag eigenlijk een grotere verrassing. Allerlei bekende en onbekende artiesten uit eigen gelederen traden op en zorgden in een volle aula met meer dan 200 bezoekers voor een sprankelende avond. Toch was dat vooraf niet vanzelfsprekend. De jaren in de Boldershofkapel hadden voor meer sfeer en veel meer publiek gezorgd. Zou dat in de vertrouwde aula toch weer minder zijn?


Niets van dat al! De zaal was prachtig ingericht en versierd. Er waren veel meer leerlingen uit Beneden-Leeuwen en uit de onderbouw vmbo naast vertrouwde deelnemers uit onder- en bovenbouw havo/vwo en collega’s. Het werd een geweldige avond, waarbij het enthousiasme van deelnemers en toehoorders sfeerbepalend was. Daarbij is muziekdocent Guus Niessing natuurlijk een heerlijk ontwapenende en enthousiaste presentator.

 
Anderhalve dag na Berlijn, de verschrikkingen in Aleppo en in Turkije – om er maar een paar te noemen -, voelt het wat stroef om over vrede te schrijven. We dreigen af en toe overweldigd te worden door angst, haat en terreur. Toch is dat een basisbehoefte voor ieder mens rust en vrede te zoeken voor jezelf en degenen die om je heen staan en dat vervolgens bewust te delen en te vieren, zoals we dat vorige week donderdag deden. Ineens is de wereld om ons heen even een stukje mooier. Het lost de grote problemen in de wereld niet op maar het helpt zeker.

 
Twee keer was ik de afgelopen weken betrokken in heftige pesterijen. Beide keren was het nodig mijn agenda leeg te maken en er uitgebreid voor te gaan zitten met leerlingen, ouders, mentor en de sectorleiding. Ik was toch weer verrast hoe snel heftige zaken binnen enkele dagen kunnen worden afgesloten als je er de tijd voor neemt en iedereen recht doet. Meestal volg ik dit soort kwesties op enige afstand en ook dan geldt dat het ons vaak lukt het binnen de perken te houden en iedereen recht te doen. Dat is een belangrijke kwaliteit van de school. Daar ben ik blij mee en daar ben ik trots op. We slagen er in de regel heel goed in om een veilige school te zijn en onregelmatigheden tijdig te herstellen.

 
Dit voorjaar staan er grote veranderingen op stapel. Deze week hebben we de eerste editie van het draaiboek onder de collega’s verspreid. In de loop van januari zullen wij daar ouders en leerlingen wat meer over vertellen. Maar eerst gaan we vakantie vieren. Ik wens u jullie allen toe dat u de komende weken vrede, blijdschap en rust zult ervaren temidden van hen die u lief en dierbaar zijn.
 
Gezegende Kerstdagen en een Gelukkig Nieuw Jaar!
 
Lex van Drongelen
rector