Waarom moeten we Nederlands leren? Dat kunnen we toch al?

 

Waarom moeten wij eigenlijk Nederlands leren? Dat wordt vaak gevraagd tijdens de lessen Nederlands. Leerlingen zien vaak het nut van dit vak niet in. Dat is begrijpelijk op deze leeftijd. Toch horen we in de media telkens weer hoe belangrijk het is om goed te kunnen formuleren. Om het Nederlands levend te maken, hebben we besloten om het solliciteren heel erg 'echt' voor ze te maken.

 

Tijdens de lessen hebben de leerlingen d.m.v. opdrachten uit het boek nagedacht over welke vaardigheden je moet beschikken om een baantje bij de Jumbo te hebben. Veel van hen hebben tenslotte al een baantje bij een supermarkt of elders. Vaardigheden als beleefd en vriendelijk de klant te woord staan en betrouwbaarheid kwamen voorbij.

Vervolgens hebben ze een sollicitatiebrief moeten schrijven. En u weet, dat is best een hele opgave. Ook op het CE moeten ze een brief schrijven, een goede oefening dus, ook voor later! Om het helemaal echt te maken, hebben we de heer Gubbels, filiaalmanager van de Jumbo, bereid gevonden om met een aantal leerlingen een sollicitatiegesprek te voeren voor de klas.

Het was muisstil tijdens deze les. Hoe gaat zo'n gesprek, welke vragen worden er gesteld, waarop word je beoordeeld? Hoe is je houding? Na afloop hadden ze nog veel vragen voor de heer Gubbels.

Waarom je Nederlands moet leren? Om later je kans op een mooie baan te vergroten!